Eksperymenty w kuchni - Sałatka z kurczakiem, fetą i mozzarellą

Kilka dni temu u mnie na stole gościła przepyszna sałatka. Była małym eksperymentem kulinarnym, który podbił podniebienia moich "króliczków dośwadczalnych". Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować ją w swoim domu to niżej podaję przepis

Sałatka z kurczakiem fetą i mozzarellą
składniki:
1 pierś z kurczaka
3 duże pomidory
5 jajek (jedno jest do panierki)
oliwki czarne (jeden słoiczek)
kapusta pekińska
2 paczki mozzarelli
1 paczka fety
bułka tarta
jogurt naturalny ok. 200 ml
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Z piersi z kurczaka robimy kotlety. Po usmażeniu kroimy je w paseczki lub kostkę (czyli tak jak lubimy najbardziej). Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w ćwiartki. Oliwki wyjmujemy z zalewy i kroimy je na pół. Pomidory kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy (ilość kapusty zależy od wielkości piersi z kurczaka). Mozzarellę wyjmujemy z zalewy a ser feta lekko płuczemy. Następnie oba kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy.
Sos jogurtowy:
Sól, pieprz i zioła prowansalskie mieszamy razem w kubeczku. Dolewamy do nich jogurt i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Podajemy z sałatką w osobnym kubeczku.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)