Jakiś czas temu odważyłam się kupić batata. Od kilku lat przymierzałam się do spróbowania tego słodkiego ziemniaka. Po powrocie do domu zrobiłam proste ciasto z batatem. Ciasto miś zniknął w kilka minut.
składniki:
2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 batat
sposób przygotowania:
Roztrzepać jajka widelcem, dodać do nich olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, miód, proszek do pieczenia i cynamon. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć batata. Do miski z jajkami powoli wsypywać wymieszane składniki suche i wymieszać. Do masy dodać starte bataty i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do piekarnika.
Piec przez 35 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego :)
składniki:
2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 batat
sposób przygotowania:
Roztrzepać jajka widelcem, dodać do nich olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, miód, proszek do pieczenia i cynamon. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć batata. Do miski z jajkami powoli wsypywać wymieszane składniki suche i wymieszać. Do masy dodać starte bataty i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do piekarnika.
Piec przez 35 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego :)
Ciekawy przepis Z batatem,chętnie wezmę przepis.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKasiu! Misiaczek wygląda apetycznie , Nigdy nie jadłam jeszcze batatów - Pozdrawiam Gorąco
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. O takim cieście jeszcze nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńA bataty użwałam, ale tylko do potraw jednogarnkowych. Były pyszne.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ciekawe ciasto i wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuń